Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες
Ετρουσκικός Μυώδης Θώρακας από Μ.Ε.Τ
4ος αιώνας π.Χ,“Vulci”
Το αρχικό εύρημα (accession number: 2017.228a-d)εκτίθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στην Νέα Υόρκη (Hνωμένες Πολιτείες Αμερικής). Πρόκειται για ένα εξαίσιο δείγμα μυώδους θώρακος των Ετρούσκων από την Kεντροδυτική Ιταλία (αρχαιολογική περιοχή “Vulci” ). Ο θώρακας χαρακτηρίζεται για την ιδιαίτερη ανατομία του και συγκεκριμένα για την στενότητα της θωρακικής επιφάνειας του,χρονολογείται στον τέταρτο αιώνα π.Χ.
Αποτελείται από δύο ημιθωράκια, το εμπρόσθιο και το οπίσθιο τα οποία ενώνονται με έξι ζευγάρια μεντεσέδων ( δύο σε κάθε υπομασχάλια πλευρά και δύο στην περιοχή των ώμων αριστερά και δεξιά του λαιμού).Οι μεντεσέδες είναι στερεωμένοι στην θέση τους με στρογγυλοκέφαλα μπρούτζινα πριτσίνια ενώ την δεξιά πλευρά του εντοπίζονται και δύο ζεύγη από κρίκους πρόσδεσης.Οι πείροι τους είναι εξίσου μπρούτζινοι και φέρουν κεφαλή από χήνα ή πάπια. Τόσο το άνοιγμα του λαιμού όσο και των άκρων παρουσιάζουν μια χαρακτηριστική τριγωνική ανάπτυξη. Η “μυϊκότητα” της πλάτης είναι πολύ ιδιαίτερη καθώς ακολουθεί γεωμετρικά πρότυπα με ξεκάθαρες γραμμές εγκαταλείποντας την νατουραλιστική απόδοση των μυώνων. Η “μυϊκότητα” του στήθους είναι ελλιπής και αρκετά στενή καθώς περιορίζεται σε συμβολική αναπαράσταση μυώνων,αυτή της κοιλίας είναι περισσότερο φυσιοκρατική με εμφανείς μετωπικούς, πλευρικούς κοιλιακούς και μεγάλο ομφαλό. Τα άκρα των ελασμάτων δεν παρουσιάζουν περιτύλιξη προς τα μέσα ή προς τα έξω . Οι θηλές είναι ένθετες με μυτερή απόληξη.
Το σίγουρο είναι πως ο θώρακας και προέρχεται από κάποιο εργαστήριο Eλληνικής Αποικίας της Μεγάλης Ελλάδος( Magna Graecia).Παραγέλθηκε από κάποιον εύπορο πολεμιστή της Ετρουρίας.