Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες
Δερματοθώρακας του “Πάριδος”
5ος π.Χ αιώνας
Ο Δερματοθώρακας είναι αποτέλεσμα της συνθέσεως δύο χαρακτηριστικών απεικονίσεων Λινοθωράκων από Ερυθρόμορφα Αγγεία της Κλασσικής περιόδου (5ου π.Χ αιώνα).
Ο κορμός και οι πτέρυγες έχουν βασιστεί στην ζωγραφική αναπαράσταση ενός Αττικού Ερυθρόμορφου Κανθάρου του 5ου π.Χ αιώνα στην οποία ο Πάρις ζώνει την πανοπλία του υπό την επίβλεψη του Απόλλωνα. Διακρίνονται με ευκρίνεια
α) οι κάθετες ορθογώνιες πλάκες τοποθετημένες σε παράλληλη διάταξη οι οποίες καλύπτουν τον κορμό. Επίσης είναι ορατές οι κεφαλές των πριτσινιών που τις συνδέουν με το οργανικό υπόστρωμα του λινοθώρακα β) Η διπλή σειρά πτερύγων για την προστασία των μηρών.
Οι επωμίδες και το άνω μέρος του στήθους έχουν βασιστεί σε ζωγραφική αναπαράσταση Αθηναϊκής Κύλικος (5ου π.Χ αιώνα) η οποία αποτυπώνει το αρμάτωμα των Οπλιτών λίγο πριν την έναρξη της μάχης. Η κύλιξ σήμερα εκτίθεται στην Βιέννη [ Kuntthistorisches Museum , Vienna 9(Inv. No. 3694)Ζωγράφος: Δούρις].
Παρατηρούμε στον λινοθώρακα του δεύτερου οπλίτη από τα δεξιά ότι η περιοχή του στήθους και οι επωμίδες φέρουν στρογγυλά επιθέματα τα οποία πιθανότατα αφορούν μεταλλικές προστατευτικές ενισχύσεις.
Ο θώρακας ασφαλίζει στο σώμα του οπλίτη με έξι σημεία προσδέσεως με κρίκους και δερμάτινα κορδόνια. Χαρακτηριστικό στοιχείο του μηχανισμού προσδέσεως αποτελεί ο μοναδικός κρίκος στην εμπρόσθια πλευρά στον οποίο συνδέονται οι επωμίδες. Το οργανικό υπόστρωμα στην παρούσα ανακατασκευή αποτελείται από δέρμα και όχι από λινό ύφασμα.