Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες
Mυώδης θώρακας από την κάτω Ιταλία ( Leiden Museum)
340-330 π.Χ
Το αυθεντικό εύρημα προέρχεται από την Νότια Ιταλία , χρονολογείται μεταξύ 340-330π.Χ και σίγουρα προέρχεται από κάποιο χαλκουργείο Ελληνικής αποικίας της Μεγάλης Ελλάδος (Magna Graecia). Σήμερα φιλοξενείται στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Leiden( (National Museum of Antiquities, The Netherlands).
O θώρακας αποτελείται από δύο ημιθωράκια, το εμπρόσθιο και το οπίσθιο, και στο συνολό του μιμείται ένα νεανικό γυμνασμένο αθλητικό κορμό με όλες τις ανατομικές λεπτομέρειες (θωρακικοί μύες, κλείδες , κοιλιακούς κλπ). Όλες οι αρχές της Ελληνικής αρματοποιϊας& αιθητικής βρίσκονται ενσωματωμένοι στον εν λόγω θώρακα.
Το συναρμογή των δύο τμημάτων επιτυγχάνεται με δύο ζεύγη μπρούτζινων μεντεσέδων (στερεωμένων με μπρούτζινα πριτσίνια)στην αριστερή και δεξιά υπομασχάλια περιοχή και με έξι ζεύγη κρίκων.Όλοι οι μπρούτζινοι κρίκοι έχουν σχετικά μεγάλη διάμετρο, ειδικά όσον αφορά τους κρίκους στην περιοχή των ώμων αυτοί διατηρούν μία ρομβοειδή διατομή, . Οι άκρες των ελασμάτων είναι γυρισμένες προς τα μέσα για μεγαλύτερη μηχανική αντοχή και ασφάλεια. Εσωτερικά φέρει παχιά μάλλινη επένδυση με φόδρα από μετάξι.
Οι θηλές είναι ένθετες από χυτό μπρούτζο. Εντυπωσιάζει η ανάπτυξη του ομφαλού.
Ο δημιουργός του Κατσίκης Δημήτριος επέλεξε να προσδώσει λίγο μεγαλύτερη μυϊκότητα σε σχέση με το αυθεντικό εύρημα .