Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες

Aρχαϊκό Κορινθιακό κράνος του “Αριστίονος” 520 π.Χ

Αρχαϊκό Κορινθιακό Κράνος (δεύτερο μισό 6ου π.Χ αιώνας) φιλοτεχνημένο από ένα κομμάτι ελάσματος κράματος χαλκού διαμέτρου 60 εκατοστών και διαμετρήματος 1,2 χιλιοστών.Η έλαση πραγματοποιήθηκε με παραδοσιακό τρόπο δηλ. με εν θερμώ σφυρηλάτηση, χωρίς την χρήση σύγχρονων μεθόδων(γαλβανοπλαστική,3D printers, πρέσες κλπ) παρά μονάχα με την βοήθεια σφυριών και εξειδικευμένων αμονιών. Χιλιάδες σφυριές πάνω στα πυρωμένα σημεία το μετάλλου μορφώνουν σταδιακά το επίπεδο φύλλο σε εντυπωσιακό κράνος (δες φωτογραφίες). Μία πάρα πολύ δύσκολη, απαιτητική και κοπιαστική καλλιτεχνική εργασία η οποία δεν διαφέρει σε τίποτα από τις τεχνικές της αρχαίας Ελληνικής Χαλκοπλαστικής. Κάθε Κορινθιακό κράνος διέφερε από τα άλλα (έστω και σε πολύ μικρές λεπτομέρειες) ενισχύοντας την αίσθηση της ατομικότητας/ιδιοπροσωπείας του κάθε κατόχου του. To συγκεκριμένο διακρίνεται για τις μεγάλες οπές των ματιών, το χαρακτηριστικό επιρρίνιο και το εντυπωσιακό λοφίο του το οποίο φέρει χρωματιστή χαίτη από τρίχες αλόγου. Η βάση του είναι ξύλινη (δρύινη) διακοσμημένη με ζωγραφιστούς μαιάνδρους. Εσωτερικά φέρει επένδυση από μαλλί και λινό. Ένα άριστο δείγμα Αρχαίας Ελληνικής χαλκοπλαστικής τέχνης φιλοτεχνημένο από τον Κατσίκη Δημήτριο.

Άρθρα - Νέα

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

Η έννοια του χρόνου στην Εβραϊκή σκέψη, αν και απροσδιόριστο μέγεθος (Έζρας 10,13: «ο χρόνος είναι βροχή»), χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη δυναμική η οποία κατά κοινή ομολογία εξέλειπε από τον Εθνικό κόσμο.

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.