Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες
Μυώδης θώρακας (Cortona)
4ος αιώνας π.Χ (Mεγάλη Ελλάδα)
To εύρημα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας ( Museo Archeologico Nazionale of Florence ), βρέθηκε στην περιοχή Cortona (νότια της Φλωρεντίας) και χρονολογείται στον 4ο π.Χ αιώνα. Σίγουρα προέρχεται από κάποιο Ελληνικό εργαστήριο αρματοποιϊας της Νότιας Ελλάδος μιας και παρουσιάζει όλα αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής τεχνοτροπίας και αισθητικής.
Τα δύο ημιθωράκια είναι ανατομικής διάπλασης με νατουραλιστική απόδοση των μυώνων του στήθους , των κοιλιακών κλπ.Ιδιαίτερο τεχνικό στοιχείο του θώρακα αποτελεί ο τρόπος συναρμογής του και συγκεκριμένα ο τρόπος που ενώνονται τα κάθετα πλευρικά τοιχώματά του καθώς δεν παρατηρούνται μεντεσέδες. Αν και οι ανάλυση των φωτογραφιών δεν είναι πολύ καλή και μία in situ επισκόπηση είναι αναγκαία, η συναρμογή πρέπει να επιτυγχάνεται με διατάξεις στενής εφαρμογής όπου το ένα τοίχωμα να εφάπτεται στο άλλο με απόλυτη ακρίβεια και σταθεροποιείται με την βοήθεια συστήματος κρίκων -κορδονιών.
Εσωτερικά φέρει παχύ μάλλινο και υφασμάτινο υπόστρωμα.Οι θηλές είναι ένθετες από ασήμι. Οι άκρες των ελασμάτων παρουσιάζουν μια προέκταση-γύρισμα προς τα έξω.