Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες
Μυώδης θώρακας
5ου-3ου π.Χ αιώνας
H φιλοτέχνηση του θώρακα έχει βασιστεί σε ατόφιο αρχαιολογικό εύρημα μυώδους θώρακα (5ου-4ου π.Χ αιώνα) που αποτελεί μέρος της συλλογής Αxel Guttman του οίκου Δημοπρασιών Christie’s.
Η ανατομία του κορμού ακολουθεί στην Πολυκλείτια σχολή αγαλματοποιϊας της Αθηναϊκής Κλασσικής περιόδου. Αναπαριστά έναν ανδρικό αθλητικό κορμό σε κατάσταση αναρρόφησης στομάχου,μία πραγματικά εντυπωσιακή καλλιτεχνική αποτύπωση. Τα υπόλοιπα στοιχεία ανατομίας τονίζονται ελαφρά αποφεύγοντας τις εντάσεις όπως:Πλευρικοί κοιλιακοί, ήπιες “Απολλώνιες” απολήξεις, Alba Linea,ομφαλός και ήπιοι θωρακικοί μύες.Οι ακρογραμμές των ελασμάτων έχουν γυριστεί προς την εσωτερική πλευρά για μηχανική ενδυνάμωση.
Ο θώρακας έχει φιλοτεχνηθεί από δύο ελάσματα μπρούτζου 1,2 χιλιοστών με παραδοσιακή εν θερμώ σφυρηλάτηση χωρίς χρήση σύγχρονων μεθόδων.Το μπρούτζινο κέλυφος αφήνει οπές που φιλοξενούν το λαιμό και τα άνω άκρα.Η συναρμογή του εμπρόσθιου και του οπίσθιου ημιθωρακίου επιτυγχάνεται με έξι ζεύγη μεντεσέδων (δύο ζεύγη σε κάθε υπομασχάλια περιοχή και δύο ζεύγη στην περιοχή των ώμων) καθώς και με ζεύγη κρίκων&κορδονιών. Η εσωτερική επιφάνεια του θώρακα είναι επενδεδυμένη με στρώμα μαλλιού και επένδυση από λινό ύφασμα.Ένα έργο Εληνικής ανθρωπομορφικής γλυπτικής υψηλής αισθητικής και συμβολισμού.