Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες
Κρανος Θεσσαλικού “πετάσου”
Το έργο αποτελεί απόπειρα αναπαραγωγής κράνους το οποίο ήταν μέρος της Αρχαιολογικής εκθέσεως “Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ. Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο” που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (2023-2024).
Το κράνος δεν είναι παρά η μεταλλική εκδοχή ενός ψάθινου “πέτασου”δηλ. ενός καπέλου με φαρδύ πλατύγυρο που σύμφωνα με τα διαθέσιμα αρχαιολογικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην Θεσσαλία.
Φιλοτεχνήθηκε από ένα δίσκο χαλκού 50 εκατοστών με εν θερμώ σφυρηλάτηση.Τα γυρίσματα στα αριστερά και δεξιά προσπαθούν να μιμηθούν την φυσική παραμόρφωση του ψάθινου καπέλου από τα κορδόνια στερέωσης του στην κεφαλή του φορέα του. Η θόλος του κράνους φέρει εσωτερική επένδυση από μαλλί και λινό ύφασμα. Η εσωτερική πλευρά του πλατύγυρου έχει επενδυθεί με δέρμα, ενώ περιμετρικά όλες οι άκρες του έχουν καλυφθεί επίσης με δέρμα το οποίο είναι ραμμένο με κλωστή απευθείας πάνω στο μέταλλο μέσω οπών.
Το αυθεντικό αρχαιολογικό εύρημα δεν διαθέτει παραγναθίδες. Στην εκδοχή του Δημήτρίου Κατσίκη έχουν προσαρμοστεί δερμάτινες παραγναθίδες για καλύτερη στερέωσή του στην κεφαλή του φορέα του.Συνήθως τα κράνη αυτά φοριούνταν από το ιππικό.Ένα εξαίρετο δείγμα της Αρχαίας Ελληνικής μεταλλοτεχνίας, με υψηλή αισθητική.